Samenvatting Deel II

De belangrijkste punten uit deel II van 'De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen' zijn:

  1. Beleg de kern van uw portefeuille passief. Het is goedkoper en niet moeilijk om dat zelf te doen. De beleggingsresultaten zijn minstens zo goed als die van vermogensbeheerders en financieel specialisten.

  2. Het vaststellen van de beleggingsmix is de meest cruciale beslissing bij beleggen. De risicotolerantie en beleggingshorizon zijn de belangrijkste factoren die de mix bepalen. Ze leiden tot zes basisportefeuilles.

  3. Gebruik wereldwijd of Europees beleggende, breed gespreide, goedkope indexfondsen voor het aandelengedeelte in de kern van de portefeuille. Kies kortlopende staatsobligaties in euro’s voor het obligatiegedeelte. Landen, sectoren, individuele effecten en ingewikkelde financiële producten zijn voor indexbeleggers niet van belang.

  4. Let bij instappen op hypesignalen in de media. Gebruik vervolgens de koers-winstverhouding om het risico bij instappen te beperken. Overweeg om gespreid in te stappen als de koers-winstverhouding hoog is.

  5. Herstel één keer per jaar de oorspronkelijke verhouding tussen de hoeveelheid aandelen en obligaties als die scheefgegroeid is. Pas zo nodig de beleggingsmix aan naarmate de einddatum nadert en houd eens in de vijf jaar opnieuw de persoonlijke financiële situatie tegen het licht.

  6. Periodiek beleggen is een goede manier om op jonge leeftijd te beginnen met het opbouwen van een kapitaal.

  7. Media versterken de waan van de dag en de meeste financiële dienstverleners zijn meesters in marketing. Het financiële nieuws en marketing initiatieven van vermogensbeheerders kunnen door beleggers het beste genegeerd worden.

  8. Beleggers leveren veel rendement in door te handelen bij onrust op de beurs. Ze blijken dan meestal op de verkeerde momenten in- en uit te stappen. Ze moeten zich daarom wapenen tegen impulsief reageren op de waan van de dag.