Op de website van de AFM staat het volgende over garantieproducten.

´Een garantieproduct is een gestructureerd product waarbij je gegarandeerd (een deel van) je inleg terug krijgt aan het einde van de looptijd. Deze garantie heet inleggarantie. De inleggarantie geldt alleen aan het einde van de looptijd. Alleen aan het eind krijg je gegarandeerd je geld terug. Als je eerder stopt, kan je dus minder geld krijgen dan de inleggarantie.

Een garantieproduct lijkt de beste combinatie van beleggen en sparen. Het lijkt er op dat u de zekerheid van sparen hebt, gecombineerd met de winst van beleggen. Maar dit klopt niet. Een garantieproduct is een beleggingsproduct. Bij beleggen is er altijd sprake van evenwicht in rendement en risico. Een hogere garantie is niet gratis en gaat ten koste van het mogelijke rendement. Een belegger betaalt voor zekerheid.

Voorbeeld:
Een garantieproduct volgt de AEX-Index gedurende 5 jaar. Na 5 jaar krijgt u in ieder geval de inleg terug (inleggarantie). Tijdens de 5 jaar krijgt u 70% van de winst die de AEX maakt. U betaalt dus voor de inleggarantie doordat u maar een deel van de winst incasseert.

Een belegger moet dus altijd goed nadenken voordat hij een garantieproduct koopt. Koop geen producten die u niet begrijpt.

Toevoeging

De meeste garantieproducten volgen een prijsindex in plaats van een herbeleggingsindex. Dat betekent dat u het uitgekeerde dividend misloopt. Dat scheelt al gauw 2% tot 3% per jaar. Bij een verwacht (herbeleggings)rendement van 8% op aandelen maakt een gemis van 2% tot 3% veel uit.

Zelf een garantieproduct samenstellen

Normaalgesproken krijgt de consument korting als hij meerdere producten tegelijk koopt. Zo is een dagmenu normaalgesproken goedkoper dan eten à la carte. Maar in de financiële sector zijn samengestelde producten meestal duurder dan enkelvoudige producten. Daarom is het goed te bedenken dat een garantieproduct een samengesteld product is waarvoor u meestal meer betaalt dan voor de twee producten afzonderlijk.

Het blad FiscAlert publiceerde in zijn uitgave van december 2007 een manier om goedkoop zelf een garantieproduct samen te stellen. De eenvoudigste manier is deze.
Stel, u wilt over 5 jaar een wereldreis maken. Daarvoor hebt u 25.000 euro nodig. U zet nu 20.000 euro op een 5-jarig deposito dat net iets meer rente geeft dan 4% per jaar. Dat bedrag zal na vijf jaar tot 25.000 euro aangegroeid zijn. Als de rente lager is, moet u een iets hoger bedrag op deposito zetten om over 5 jaar gegarandeerd 25.000 euro te hebben. U hebt nu uw reis veilig gesteld en tegelijkertijd ongeveer 5.000 euro ‘bespaard’. Met dit bedrag kunt u speculeren op de beurs. Met de eventuele winst kunt u extra excursies maken, wat luxer slapen of meer landen bezoeken. Raakt u al uw geld kwijt op de beurs, dan gaat de reis toch gewoon door.