Onafhankelijk financieel advies

Er zijn in Nederland - in tegenstelling tot de Verenigde Staten - weinig echt onafhankelijke financieel adviseurs. De kenmerken van een onafhankelijk financieel adviseur zijn:

  1. Een onafhankelijk financieel adviseur wordt in zijn advies niet gestuurd door commissies, kick backs, provisies of andere perverse prikkels.
  2. Een onafhankelijk financieel adviseur onderscheidt zich van een verkoper doordat hij een breed scala van producten van diverse aanbieders overziet en afweegt alvorens de cliënt te adviseren.
  3. Een onafhankelijk financieel adviseur heeft zelf geen producten in de aanbieding. Hij is ook niet gelieerd aan partijen die wel producten in de aanbieding hebben. Hij verleent ook geen diensten die samenhangen met de uitvoering van adviezen. Een onafhankelijk financieel adviseur is bijvoorbeeld niet tegelijkertijd een effectenmakelaar want dan verdient hij op transacties en dat leidt meer dan eens tot onnodig frequent handelen.
  4. Een onafhankelijk financieel adviseur wordt uitsluitend betaald door de klant. Dat heet ‘fee only’ in het jargon. Liefst op uurbasis.

Adressen van onafhankelijke financieel adviseurs vindt u onder andere op www.vofp.nl. Het meest recente initiatief is de Vereniging van Echt Onafhankelijke Vermogensbeheerders (Veov). Echter, niet alle leden van deze vereniging zijn overtuigd van de voordelen van passief beleggen.

Indien u uw vermogen wilt laten beheren door een private bank, dan is het nuttig om vooraf de volgende website te bezoeken: www.MyPrivateBanking.com. Op deze website vindt u tips om verstandig om te gaan met private banks.