'Lethargie is de hoeksteen van iedere goede beleggingsstijl.'

Warren Buffett, superbelegger

 

Beleggers leveren veel rendement in door impulsief te handelen bij onrust op de beurs. Ze blijken dan meestal op het verkeerde moment in en uit te stappen. Ze doen er dan ook goed aan om zich zo veel mogelijk te wapenen tegen impulsief reageren op de waan van de dag.

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op onderzoek dat laat zien dat gepubliceerde rendementen van fondsen veelal hoger zijn dan de rendementen die particuliere beleggers maken door te beleggen in die fondsen. Het persoonlijk rendement van fondsbeleggers is vaak  1,5% lager dan het fondsrendement. Dit verschijnsel treedt vooral op bij modefondsen die allerlei actuele trends volgen en daarvoor veel reclame maken. Particuliere beleggers worden verleid om in te stappen in deze 'hot funds'. Maar vaak stappen ze weer teleurgesteld uit als de hype over is. Met alle nadelige gevolgen voor het rendement dat ze maken.

In dit hoofdstuk worden zeven praktische tips gegeven die beleggers kunnen helpen om impulsief gedrag te beteugelen. Het opvolgen van deze suggesties kan helpen om stoïcijns te blijven, zelfs bij grote onrust op de beurs.