'Recht zo die gaat.'

Maritieme uitdrukking voor koers houden

 

Na het instappen hoeft de indexbelegger zich niet of nauwelijks meer bezig te houden met beleggen. Het is het beste om niet meer te kijhken naar de waardeontwikkeling van de portefeuille, weinig aandacht te besteden aan het financiële nieuws en reclames van financiële dienstverleners ongezien in de prullemand te gooien. Na 'instappen' volgt 'vasthouden'. Alleen voor klein en groot onderhoud aan de beleggingsmix komt de indexbelegger zo nu en dan in actie.

Herstel één keer per jaar de oorspronkelijke verhouding tussen de hoeveelheid aandelen en obligaties als die is scheefgegroeid. Pas bij doelbeleggen zo nodig de beleggingsmix aan naarmate de einddatum nadert en houd eens in de vijf jaar opnieuw de persoonlijke financiële situatie tegen het licht.

Belangrijk voor succesvol indexbeleggen is om kalm te blijven bij de onvermijdelijke hoogte- en dieptepunten van de beurs. Indexbeleggers laten zich niet opjagen door optimisme en pessimisme van financiële markten. Ze komen alleen in actie op de zelfgekozen momenten van herbalanceren.