Bekende indexen

• De AEX-index: de 25 meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse beurs. De AEX, gelanceerd in 1983, is de oudste aandelenindex in Europa. De Duitse DAX, de Franse CAC 40 en de Britse FTSE ontstonden enkele jaren later. In 2008 zijn nog 7 van de oorspronkelijke aandelenfondsen in de AEX-index vertegenwoordigd: Ahold, Akzo, Heineken, Nationale Nederlanden (ING), Philips, Royal Dutch Shell en Unilever. Nadeel van de AEX is dat de index relatief smal is met slechts 25 fondsen en bovendien gedomineerd wordt door een paar grote bedrijven. Eind 2008 maakten Shell, ING, Arcelor Mittal en Unilever samen meer dan de helft van het gewicht van de index uit. In 2007 zijn ABN Amro en Numico uit de AEX-index verdwenen, Arcelor Mittal en Randstad kwamen ervoor in de plaats. In 2008 verdwenen Hagemeyer, Tele Atlas, Vedior en Corporate Express uit het mandje dat de AEX-index vormt en werden Fugro, BAM, USG en Wereldhave erin opgenomen. De AEX-index wordt tweemaal per jaar herzien. De AEX is een zogenaamde prijsindex omdat de uitgekeerde dividenden niet in de stand van de index worden meegerekend. Dat gebeurt bij de Duitse DAX bijvoorbeeld wel.
Euronext heeft in 1999 een nieuwe index geïntroduceerd die bestaat uit alle aandelen die in Amsterdam genoteerd zijn. Deze heet de Amsterdam All Share index en kent twee varianten: een prijsindex (AAX) en een herbeleggingsvariant (RAAX). De laatste is gekoppeld aan de sinds 1952 berekende CBS-herbeleggingsindex. Daarmee is deze RAAX de meest complete weergave van de beleggingsrendementen op de Amsterdamse beurs.

• De Dow Jones-index: de oudste en meest bekende beursindex ter wereld, voluit de Dow Jones Industrial Average (DJIA). Deze werd in 1896 door Charles Dow, oprichter van The Wall Street Journal, samengesteld. Hij bestaat uit dertig grote, bekende Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen zoals General Electric (in 1896 al opgenomen in de Dow Jones-index), Proctor & Gamble, Home Depot, The Coca-Cola Company en Microsoft. Ze zijn er op basis van hun koers (dus niet gewogen naar marktkapitalisatie) in opgenomen. De samenstelling verandert zelden. In 2007 zijn Altria (was Philip Morris) en Honeywell vervangen door Bank of America en Chevron. Het was de eerste wijziging sinds 2004. In 2009 vond er opnieuw een wijziging plaats. General Motors en Citigroup werden geschrapt en Cisco Systems en Travelers (een verzekeraar) werden erin opgenomen. De redactie van de The Wall Street Journal stelt de index samen. Ook de Dow Jones is met slechts 30 aandelen een smalle index.

• De S&P 500-index: de meest gebuikte index voor de Amerikaanse markt. Gecreëerd in 1928 door Standard & Poor’s. Bestaat sinds 1957 uit 500 vooraanstaande bedrijven in de belangrijkste industriesegmenten (‘leading companies in leading industries’), daarvoor uit 90 aandelen. De S&P-index beslaat 75% van de beurskapitalisatie in de Verenigde Staten. Het grootste bedrijf in deze index is Exxon met een marktwaarde van ruim 500 miljard dollar, het kleinste heeft een marktwaarde van 1,3 miljard dollar. De S&P is weliswaar een brede index, maar mist de middelgrote en kleine beursgenoteerde bedrijven. De Wiltshire 5000-index, gestart in 1970, is minder bekend, maar omvat wel vrijwel alle Amerikaanse aandelen, ook van middelgrote en kleine bedrijven. Hij bestond destijds uit 5000 aandelen, maar bevat tegenwoordig ruim 7000 verschillende bedrijven. Hij geeft een vrijwel compleet beeld van de Amerikaanse markt.

• De MSCI World-index: de voor professionele beleggers toonaangevende wereldindex. Bestaat uit ruim 1700 beursgenoteerde bedrijven in 23 landen met ontwikkelde economieën. Portugal werd in 2004 aan deze groep toegevoegd en in 2010 valt die eer te beurt aan Israël. MSCI staat voor Morgan Stanley Capital International. Het Canadese bedrijf Capital International begon indexen te publiceren in 1969. In 1986 werden de publicatierechten van deze indexen overgenomen door de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

• De MSCI Europe-index: bestaat uit ruim 500 beursgenoteerde bedrijven in 16 Europese landen met ontwikkelde economieën. Als graadmeter voor de Europese beurzen worden ook de brede index DJ Stoxx 600 en de smalle index DJ Stoxx 50 gebruikt.

• De MSCI Emerging Markets-index: bestaat uit ongeveer 800 beursgenoteerde bedrijven in 25 opkomende markten zoals Brazilië, India, China, Rusland, Thailand en Zuid-Afrika.