'Hoe meer het financiële systeem neemt, hoe minder onze beleggers verdienen.'

John Bogle, oprichter Vanguard

 

Hoge kosten zijn funest voor het rendement. De Totale Jaarlijkse Kosten van actief beheerde Nederlandse aandelenfondsen zijn ongeveer 2% per jaar. Daardoor blijven de rendementen gemiddeld 2% achter op de index. Het gevolg is dat na 25 jaar de eindopbrengst van goedkope indexfondsen meestal 40% hoger is dan van dure, actief beheerde fondsen.

De kosten van beleggen zijn onder andere afhankelijk van de manier waarop u belegt. Een belegger die zelf belegt en weinig transacties uitvoert, is goedkoper uit dan iemand die zijn geld in beheer geeft bij een private banker. Een vuistregel is dat u uw adviseur of beheerder voor 20% mede-aandeelhouder in uw vermogen maakt voor iedere procent kosten die samenhangen met het beheer of advies.  Vaak kost advies of beheer 2% of meer per jaar zoals u op deze website kunt zien. Bij 2% jaarlijkse kosten geeft u 40% van uw vermogen uit handen.

Eenmalige kosten zoals kosten bij instappen zijn op termijn vele malen minder schadelijk voor het rendement dan jaarlijkse kosten zoals de beheerkosten (TER) die een fonds of beheerder in rekening brengt  en jaarlijkse transactiekosten die gemaakt worden bij actief beheer. Veel fondsen handelen zeer actief op de beurs en maken op die manier hoge extra jaarlijkse kosten die buiten de TER vallen en daarom verborgen blijven. 'Gratis' instappen in een fonds met hoge jaarlijkse kosten (TER plus transactiekosten) is daarom erg onverstandig.

Indexfondsen zijn meestal vier keer zo goedkoop als actief beheerde beleggingsfondsen. Daarom, en omdat beurskoersen moeilijk te voorspellen zijn, geven zijn op termijn tientallen procenten meer rendement.