Deel I van ´De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen´ gaat over de achtergronden van beleggen. Samengevat zijn dat:
 

  1. Actief beleggen en indexbeleggen zijn de twee basisstrategieën van beleggen. Actieve beleggers proberen op allerlei manieren de markt te verslaan. Indexbeleggers volgen de markt en zijn tevreden met een marktconform rendement. Kies één van beide manieren van beleggen en volg die aanpak consequent.

  2. Reken bij aandelen op een langetermijnrendement van 8% per jaar en bij kortlopende staatsobligaties op een langetermijnrendement van 4% per jaar.

  3. Risico hoort bij beleggen. Loop geen risico, maar neem het bewust. Verstandig en bewust omgaan met risico is belangrijk voor succesvol beleggen.

  4. Risico en rendement gaan hand in hand. Zonder risico te nemen haalt een belegger geen rendement. Hij kan risico verminderen door te spreiden binnen en over beleggingscategorieën en door geduldig te zijn.

  5. De overgrote meerderheid van de actieve beleggers, zowel particuliere als professionele, verslaat de index niet. Het wetenschappelijke bewijs hiervoor is overweldigend. Daarom heeft actief beleggen weinig zin.

  6. Beurskoersen zijn niet of nauwelijks te voorspellen. Prognoses over koersontwikkelingen van analisten, bankiers en financieel experts zijn meestal onbetrouwbaar.

  7. Hoge kosten zijn funest voor het rendement. De Totale Jaarlijkse Kosten van actief beheerde Nederlandse aandelenfondsen zijn ongeveer 2% per jaar. Daardoor blijven de rendementen gemiddeld 2% achter bij de index. Het gevolg is dat na 25 jaar de eindopbrengst van goedkope indexfondsen meestal 40% hoger is dan van dure actief beheerde fondsen.

  8. Indexfondsen volgen de index in plaats van te proberen deze te verslaan. Deze fondsen verslaan de meeste gewone, actief beheerde fondsen. Dit komt door de lage kosten van indexfondsen.